A bolti mézeskarikákkal a baj, hogy RENGETEG cukrot tartalmaznak, ezenkívül más mesterséges anyagokat is hozzáadnak és még a karika összetartása is életveszélyes lehet, mivel azokkal a drótokkal a madár nagyon könnyen megsebesítheti magát, esetleg le is nyeli és kegyetlen halált szenved! A házilag elkészített mézeskarikák elkészítése könnyű, ezenkívül azt tesz bele amit az ember csak akar pluszként!
Ami kell hozzá:
- egy kanál méz
- 1-1,5 kanál liszt
- 1 tojás
- néhány csésze mageleség!
A mageleség csak azután mehet be, miután a tojást és a lisztet alaposan kevertük. A méz segíti az összeragadást! Adhatunk hozzá egyéb nyalánkságokat is, mint pl: kukorica, reszelt répa, szárított gyümölcsök, csipkebogyó stb. persze ne olyan sokat, mert ront az állagán!
Ezután formázva berakjuka sütőbe és kis hőmérsékleten sütjük, amig szép aranybarna és illatos nem lesz! Sokáig eláll, napokig eltudnak a madarak ezzel játszani, és fagyasztva egy egész évig is eltartható!
nagyon jó én is már csináltam párszor
Bagolyszem
Hozzávalók:6 tojásból készült barna piskótalap,
A krémhez:3 tojás,12 dkg cukor,2 szelet csokoládé,1 csomag margarin,10 dkg porcukor,4 banán,a tetejére tejszinhab.
6 tojásból a szokásos módon barna piskótát sütünk.A krémhez az egész tojásokat kikeverjük a cukorral,majd megfőzzük,hozzáadunk 2 rúd csokoládét,és kihűtjük.Közben egy csomag margarint habosra keverünk 10 dkg porcukorral,és a kihűlt krémhez adjuk,jól kikeverjük.A piskótát megkenjük a krémmel,hosszában mindkét szélén ráhelyezzük a 2-2 banánt,és a közepe felé feltekerjük.A tetejét tejszinhabbal diszitjük.
Madárfészek
Tizenöt dkg margarint,20 dkg cukrot, 3 evőkanál kakaót 2 dl vizben megfőzzük,25 dkg darált kekszet és 10 dkg kókuszt belekeverünk,és ha kihűlt,kókusszal hintett gyúródeszkára tesszük,elnyújtjuk ujjnyi vastagra,és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,kókusszal megszórjuk,a közepén kis fészket nyomunk Eurokrémből.Hideg helyre tesszük.
Papagájszelet
Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 tojás
20 dkg cukor
1 doboz tejföl
20 dkg margarin
1 csomag sütőpor
1 csomag puncs ízü pudingpor
kakaópor
A tojásokat a cukorral keverjük habosra,majd adjuk hozzá
a lisztet,illetve a sütőport.Ezután a megolvasztott
margarint és a tejfölt keverjük a masszához. Lisztezzünk
és vajazzunk ki két sütőgerincet. A tésztát válasszuk
három felé.Az egyikbe tegyük bele a pudingport,a másikba
tegyünk pár evőkanál kakaóport,a harmadikba ne tegyünk
semmit. Ezután rakjuk a gerincekbe először a fehér,majd
a barna,végül a rózsaszín tésztát.Lehetőleg ne nagyon
fojjanak egymásba.Ezután rakjuk a gerinceket az
előmelegített sütőbe és közepes lángon süssük kb. 20-25
percig.